Electrician în construcții – Electrician montator rețele de iluminat

PROGRAMULUI DE FORMARE PROFESIONALĂ ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCȚII – ELECTRICIAN-MONTATOR REȚELE DE ILUMINAT

Școala Profesională nr.3, mun. Chișinău fondată în 1945, a avut menirea să pregătească într-un termen relativ scurt, muncitori constructori pentru lichidarea și restabilirea  consecințelor grele ale războiului, să deschidă calea în viață a sute de copii orfani, care a fost, realmente, primul contingent de elevi. Conform Hotărârii Guvernului, în octombrie 1945, în Chișinău, au fost deschise două școli de construcții: FZO (Învățământul profesional pe lângă fabrici și uzine) nr.8 și nr.2.

În 1955 ambele școli au fost transformate în școli de construcții nr.2 și nr.3, cu un termen de studii de 10 luni, păstrând baza de instruire și producție, profilul și contingentul de elevi.

La 1 august 1956 ambele școli, sus menționate, au fost unite într-o singură Școală de Construcții nr.2, pe baza Trustului de Construcții din Chișinău, cu un contingent de 220 elevi.

În octombrie 1957 școala a fost transformată în Școala de Construcții nr.1, termenul de instruire fiind prelungit până la 2 ani. Au fost introduse disciplinele teoretice și profesii mai complicate și variate. Adevăratele ritmuri de creștere a școlii au început odată cu reorganizarea ei în 1962 în Școala Profesională Tehnică Orășenească nr.3 și cu schimbarea ei în local nou, unde ne aflăm și astăzi, bd. Decebal 70. Largi perspective pentru școală și, în special, pentru tineri s-au deschis în anul 1968, când școala a început pregătirea muncitorilor calificați nu numai în profesie, ci și obținerea studiilor medii.

La 20.08.1997 prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr.795 școala a fost reorganizată în Școala Profesională Polivalentă nr.7. Instruirea era organizată pe trepte: I și II.

În anul 2003, Școala Profesională Polivalentă nr.7 se reorganizează în Școala Profesională nr.3, cu termenul de studii 3 ani. În baza Hotărârii de Guvern nr. 939 de la 05.09.2006 Școala Profesională nr.3 obține statut de Liceu Profesional nr.2. Învățământul în Liceul Profesional se înscrie cu examene de BAC și examene de calificare.

La 30.12.2013 în baza Hotărârii de Guvern nr.1082  Liceul Profesional nr.2 se reorganizează în Școala Profesională nr.3. În baza Hotărârii Guvernului nr.721 din 03.09.2014 „Cu privire la reorganizarea unor instituții de învățământ secundar profesional” și în temeiul ordinului nr. 1012 din 25.09.2014 a Ministerului Educației și nr. 412 din 01.10.2014 a Ministerului Justiției, Școala de Meserii nr. 3 pe lângă Penitenciarul nr. 4 din or. Cricova a fost optimizată prin fuzionare cu Școala Profesională nr. 3, mun. Chișinău.

Activitatea Şcolii Profesionale nr.3 este organizată şi se desfăşoară în baza prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, Codului Educaţiei, Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a instituțiilor de învățământ profesional  tehnic secundar, Hotărârilor Guvernului Republicii Moldova şi actelor normative elaborate de către Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării.

Statutul Școlii Profesionale nr.3 vizează organizarea și funcționarea instituției publice și este elaborat în conformitate cu Codul Civil al Republicii Moldova nr.1107-XV din 06 iunie 2002, cu prevederile art. 59-74  din Codul Educaţiei al Republicii Moldova Nr. 152 din 17.07.2014.

Statutul Instituției a fost aprobat la ședința Consiliului Profesional al Școlii Profesionale nr. 3, mun. Chișinău la data de 06.02.2020, proces verbal nr. 5.

Instituţia de Învățământ se identifică prin următoarele elemente: denumire, sediu, emblemă, sigiliu, precum şi alte atribute ale persoanei juridice supus controlului de către organul ierarhic superior Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Școala Profesională nr.3, mun. Chișinău se prezintă ca o instituţie de învăţământ profesional tehnic secundar, deschisă spre colaborare, asigură formarea profesională inițială și continuă a muncitorilor calificați într-o meserie/profesie sau în meserii conexe, în limitele categoriilor de calificare existente, având o structură organizatorică conform Organigramei.

Programul de formare profesională Electrician în construcții – Electrician-montator rețele de iluminat este în concordanţă cu reglementările naţionale: Hotărârea Guvernului nr. 425 din 03.07.2015 cu privire la aprobarea Nomenclatorului domeniilor de formare profesională și al meseriilor/profesiilor, domeniul de formare profesională Construcții și Inginerie Civilă (cod 732008 – 732009), termen de studii – 3 ani; regulamente şi alte acte normative ale Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, precum şi cu documentele manageriale interne.

Detalierea modului de organizare şi funcţionare, proiectare şi evaluare a proceselor şi activităţilor se face prin ansamblul reglementărilor actelor normative ale Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi a celor proprii: Statutul I.Î. Şcoala Profesională nr.3, mun. Chişinău. Regulamentul intern de organizare și funcționare a I.Î. Școala Profesională nr. 3, mun. Chișinău alte norme ce reglementează activităţi, procese specifice.

Programul de formare profesională 732008-732009 Electrician în construcții – Electrician-montator rețele de iluminat a fost inițiat în anul 1963, cu termenul de studii de 2 ani. Elevii înmatriculați la această meserie, dupa stagiunea de practică, se angajau în cadrul Trustului ,, Electromontaj’’. Odată cu amploarea dezvoltării ramurii Construcţii în RSSM, Trustul ,,Electromontaj’’ a fost reorganizat în Trustul ,, Moldelectromontaj’’, care necesita un număr mare de muncitori de înaltă calificare. În anul 1969 creşte numărul elevilor înmatriculaţi la studii cu termenul de 3 ani până în anul 1990. Migraţia populaţiei din RM a afectat negativ toate ramurile economiei naţionale, inclusiv şi învăţământul profesional secundar, fiind redus numărul elevilor înmatriculaţi la studii şi la această meserie, la programul de formare profesională ,,Electrician montator rețele de iluminat’’ se înmatriculează elevi doar într-o singură grupă. În anul 2010, şcoala a avut prima promoţie cu susţinerea examenelor de BAC. Din anul 2015 au fost înmatriculaţi câte două grupe de elevi cu durata studiilor de 3 ani. În prezent înmatricularea se realizează conform planului MECC al RM. Din anul de studii 2015-2016, programul de formare profesională cu denumirea 732008-732009 Electrician în construcții – Electrician-montator rețele de iluminat cu durata studiilor de 3 ani.